Nóżki z kurczaka "Barbados"

Odrobina egzotyki.


Reklama

Składniki:

  • 4 nóżki z kurczaka
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g ryżu
  • Puszka ananasa w plastrach
  • 2 puszki fasoli
  • Pęczek zielonej cebulki
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki dżemu ananasowego
  • Pieprz cayenne
  • Słodka papryka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 50 ml rumu
  • 2 chili
  • 350 ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki keczupu
  • 3 łyżki octu winnego białego

Przygotowanie:

Nóżki z kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanym oleju, a następnie piec w piekarniku (225 st. C) przez 25-30 min. Od czasu do czasu polewać wytopionym tłuszczem. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Ananasa i fasolę osączyć. Plastry ananasa pokroić. Zieloną cebulkę pokroić. Czosnek pokroić w drobną kostkę, cebule w piórka. Dżem ananasowy podgrzać z 1 łyżką wody. Doprawić pieprzem cayenne i papryką. Posmarować nóżki 10 minut przed końcem pieczenia.

 Sos z pieczenia zlać, dodać cebule i czosnek, przesmażyć. Dodać cukier, skarmelizować. Dolać rum i zredukować do połowy ilość płynu, dodać pokrojone chili. Wlać bulion i 100 ml soku ananasowego i zagotować. Dodać fasolę, ananasa i zielona cebulkę.  Dodać keczup i ocet. Podawać z kurczakiem i ryżem.


Dowiedz się więcej na temat: Nóżki z kurczaka "Barbados"

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje