Pieczeń rzymska z jajkiem

Klasyczny przepis.

Składniki:

Reklama

- 80 dag mięsa mielonego,
- 4 jajka na twardo,
- 1 jajko surowe,
- sól, pierz, papryka,
- 3 łyżki smalcu,
- łyżka cebulki prażonej,
- 1 kostka bulionowa,
- majeranek,
- 3 łyżki bułki tartej,
- papryka konserwowa,
- marynowane grzybki

Przygotowanie:

Mięso wymieszać ja jajkiem, bułką tartą, 3 łyżkami wody, cebulką oraz majerankiem i pieprzem do smaku. Połowę masy rozsmarować w natłuszczonej formie keksowej. Na tym ułożyć jajka na twardo. Przykryć resztą masy mięsnej. Polać łyżką stopionego smalcu i piec 45 minut w temperaturze 200 st. C. W trakcie polewać resztą smalcu. Kostkę rosołową rozrobić w 3 łyżkach gorącej wody. Polać gotową pieczeń. Odstawić jeszcze na 5-10 min do piekarnika. Gotową ostudzić. Wyjąć z formy podawać udekorowaną grzybkami i marynowaną papryką.

Dowiedz się więcej na temat: jaja | Kuchnia świąteczna - Wielkanoc | mięso mielone | pieczeń

Reklama

Wasze komentarze (0)

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje