× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Pieczeń rzymska z jajkiem

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Klasyczny przepis.

Zdjęcie

/Smacznego
/Smacznego
Składniki:

- 80 dag mięsa mielonego,

Reklama


- 4 jajka na twardo,
- 1 jajko surowe,
- sól, pierz, papryka,
- 3 łyżki smalcu,
- łyżka cebulki prażonej,
- 1 kostka bulionowa,
- majeranek,
- 3 łyżki bułki tartej,
- papryka konserwowa,
- marynowane grzybki

Przygotowanie:

Mięso wymieszać ja jajkiem, bułką tartą, 3 łyżkami wody, cebulką oraz majerankiem i pieprzem do smaku. Połowę masy rozsmarować w natłuszczonej formie keksowej. Na tym ułożyć jajka na twardo. Przykryć resztą masy mięsnej. Polać łyżką stopionego smalcu i piec 45 minut w temperaturze 200 st. C. W trakcie polewać resztą smalcu. Kostkę rosołową rozrobić w 3 łyżkach gorącej wody. Polać gotową pieczeń. Odstawić jeszcze na 5-10 min do piekarnika. Gotową ostudzić. Wyjąć z formy podawać udekorowaną grzybkami i marynowaną papryką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Mięsa

Smacznego

Zobacz również

  • Pizza z szynką i pomidorkami cherry

    Jeśli lubisz więcej sera, warto tuż przed końcem pieczenia posypać pizzę drobno startym parmezanem. Można też ułożyć cienkie wiórki parmezanu na gotowej już pizzy (ser nie straci wtedy smaku). więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 13

Reklama

Skomentuj artykuł: Pieczeń rzymska z jajkiem

Przejdź do forum »

Twój komentarz może być pierwszy

Piszesz jako Gość

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.

Reklama