Pieczeń szpikowana migdałami

Na odświętny obiad.

Składniki:

Reklama

- 1,5 kg zadniej cielęciny bez kości,
- 10 dag miodu,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz,
- 5 dag migdałów,
- 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Umyte osuszone mięso mocno wygnieć ręką, natrzyj solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny i zostaw na 3 godz. w lodówce. Migdały sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. Ostrym nożem nakłuwaj mięso i szpikuj migdałami. Ułóż w brytfannie. Polej stopionym masłem i piecz 10o15 min w temp. 225 st. C. Zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz jeszcze 60 minut często skrapiając miodem wymieszanym z sokiem z cytryny oraz wytwarzającym się sosem.

Dowiedz się więcej na temat: cielęcina | pieczeń

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje