Pikantne gołąbki z czerwonej kapusty
Wykwintna wersja znanej potrawy.
Składniki:
- 3 kromki pieczywa tostowego
- 2 cebule
- Główka czerwonej kapusty
- 600 g mieszanego mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- Sól, pieprz, ziele angielskie
- 2 łyżki oleju
- 200 ml bulionu
- 200 ml wytrawnego czerwonego wina
- 4 gałązki majeranku
- 750 g ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki borówek do mięs
Przygotowanie:
Pieczywo namoczyć w zimnej wodzie. 1 cebulę pokroić w drobną kostkę. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć kapustę na 3 minuty. Zdjąć wierzchnie liście. Ponownie włożyć do wrzątku i zdjąć liście (w sumie 8 dużych liści). Ściąć grube nerwy liści.
Mięso, jajko, odciśnięte pieczywo, musztardę i cebulę wyrobić, doprawić solą, pieprzem i zielem angielskim. Nadzienie zawijać w liście. Gołąbki obsmażyć w brytfannie, wraz z jedną pokrojoną w piórka cebulą. Wlać bulion i wino oraz dodać majeranek. Wstawić do rozgrzanego do 175 st. piekarnika C na 30 minut. Po 20 minutach obrócić. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku, a następnie lekko przesmażyć na maśle. Gołąbki podawać z ziemniakami, sosem i konfiturą z borówki.