Rumiana gęś faszerowana

Gęś w świątecznej oprawie.

Składniki:

Reklama

- sprawiona gęś (4 kg),
- 50 dag winnych jabłek,
- 15 dag suszonych śliwek,
- kieliszek białego wytrawnego wina,
- łyżeczka suszonej szałwii,
- sól, pieprz, łyżka masła,
- łyżeczka soku z cytryny,
- łyżka miodu
Dekoracja:
- 4 duże jabłka o czerwonej skórce,
- 2 łyżki rodzynek,
- 2-3 łyżki orzechów włoskich,
- łyżka rumu,
- łyżka miodu
Przygotowanie:

Sprawioną gęś zalej zimną wodą i mocz 2-3 godziny. Następnie osusz, natrzyj solą i pieprzem. Umyte śliwki zalej 2-3 łyżkami wina, odstaw na 2 godziny. Jabłka (50 dag) obierz, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w grube plastry, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z miodem oraz szałwią. Dodaj obraną podzieloną na cząstki pomarańczę. Farszem nadziej gęś. Zaszyj. Całą tuszkę nasmaruj masłem, ułóż w brytfannie, zalej 2-3 łyżkami wrzątku i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 st. c).Piecz skrapiając winem i polewając wytwarzającym się sosem, aż mięso będzie miękkie (2 godz).
Sparzone rodzynki, osącz. Zalej rumem i miodem, wymieszaj z orzechami. Jabłka wydrąż, napełnij farsze rodzynkowym. Na 25 min przed końcem pieczenia ustaw je wokół gęsi. Gotowego ptaka przenieś na półmisek żaroodporny, obok ustaw jabłka, półmisek udekoruj gałązką jodły lub ostrokrzewu (może być głóg).

Dowiedz się więcej na temat: jabłka | drób

Reklama

Wasze komentarze (0)

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje