× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Rumiana gęś faszerowana

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Gęś w świątecznej oprawie.

Zdjęcie

Rumiana gęś faszerowana /Smacznego
Rumiana gęś faszerowana
/Smacznego
Składniki:

- sprawiona gęś (4 kg),

Reklama


- 50 dag winnych jabłek,
- 15 dag suszonych śliwek,
- kieliszek białego wytrawnego wina,
- łyżeczka suszonej szałwii,
- sól, pieprz, łyżka masła,
- łyżeczka soku z cytryny,
- łyżka miodu
Dekoracja:
- 4 duże jabłka o czerwonej skórce,
- 2 łyżki rodzynek,
- 2-3 łyżki orzechów włoskich,
- łyżka rumu,
- łyżka miodu
Przygotowanie:

Sprawioną gęś zalej zimną wodą i mocz 2-3 godziny. Następnie osusz, natrzyj solą i pieprzem. Umyte śliwki zalej 2-3 łyżkami wina, odstaw na 2 godziny. Jabłka (50 dag) obierz, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w grube plastry, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z miodem oraz szałwią. Dodaj obraną podzieloną na cząstki pomarańczę. Farszem nadziej gęś. Zaszyj. Całą tuszkę nasmaruj masłem, ułóż w brytfannie, zalej 2-3 łyżkami wrzątku i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 st. c).Piecz skrapiając winem i polewając wytwarzającym się sosem, aż mięso będzie miękkie (2 godz).
Sparzone rodzynki, osącz. Zalej rumem i miodem, wymieszaj z orzechami. Jabłka wydrąż, napełnij farsze rodzynkowym. Na 25 min przed końcem pieczenia ustaw je wokół gęsi. Gotowego ptaka przenieś na półmisek żaroodporny, obok ustaw jabłka, półmisek udekoruj gałązką jodły lub ostrokrzewu (może być głóg).

Artykuł pochodzi z kategorii: Mięsa

Smacznego
Więcej na temat:jabłka | drób

Zobacz również

  • Oceń tekst

    Ocen: 1

Reklama

Skomentuj artykuł: Rumiana gęś faszerowana

Przejdź do forum »

Twój komentarz może być pierwszy

Piszesz jako Gość

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.

Reklama