Czereśnie w roli głównej!
Sezon na czereśnie jeszcze trwa! Obok straganów z tymi owocami trudno przejść obojętnie. Nie tylko dlatego, że smakują wybornie. Są również prawdziwą kopalnią witamin i soli mineralnych. Warto więc jeść je do woli! Oto kilka kuszących przepisów z czereśniami w roli głównej.
Bułki z czereśniami i twarożkiem
Na te letnie bułeczki nie sposób się nie skusić. Doskonale będą smakować z poranną kawą, ale nie tylko. Ta słodka przekąska z pewnością spisze się także w ciągu dnia.
Do ciasta potrzebujemy: 300 g mąki pszennej, 21 g suchych drożdży, 1-2 jajka, pół szklanki mąki, szczypty soli, 1/3 kostki masła;
Masa twarożkowa: 200 g serka twarogowego, 3 łyżki masła, 1 żółtko, 1/3 szklanki cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, 30 dag czereśni;
Wykonanie: Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy mleko, jajko, miękkie masło i sól. Wyrabiamy na gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy twarożkową masę, łącząc wszystkie składniki.
Z ciasta formujemy kuleczki. Robimy w nich wgłębienie, do czego możemy użyć dna szklanki. Możemy posmarować całość rozbełtanym masłem, wtedy bułeczki ładnie się przyrumienią. Na górę każdej kładziemy masę dekorujemy wydrylowanymi czereśniami. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż do zarumienienia.
Czereśnie w cieście naleśnikowym z nutą pomarańczy
Bardzo szybkie ciasto, którego nie trzeba wyrabiać. To jednak nie jedyna jego zaleta! Wystarczy raz spróbować, by zakochać się w jego smaku.
Potrzebujemy: Pół kilograma czereśni, 2 szklanek mąki pszennej, startej skórki pomarańczy, pół szklanki cukru, 3-4 jajek, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypty soli, 3/4 szklanki mleka.
Wykonanie: Najpierw przygotowujemy czereśnie - umyte i wydrylowane posypujemy szczyptą cukru, możemy dodać soku z pomarańczy. Odkładamy, by smaki mogły się przegryźć. W tym czasie mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka ubite z cukrem, startą skórkę pomarańczy, sól i dolewamy mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Przekładamy czereśnie do żaroodpornego naczynia i zalewamy je masą. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Malwina Zaborowska