Szarlotka z karmelem

Bez pieczenia.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 700 g jabłek
  • 250 ml + 6 łyżek soku jabłkowego
  • 2 łyżki + 100 g cukru
  • Opakowanie budyniu waniliowego
  • 200 g cukierków toffi
  • 400 g śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 750 g twarożku
  • Opakowanie śmietan-fixu
  •  Opakowanie cukru waniliowego
  • 120 g biszkoptów

Składniki:

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zalać 250 ml soku jabłkowego, dodać 2 łyżki cukru i zagotować. Gotować 5-8 minut. Osączyć na sicie, wyłapując sok. Budyń rozmieszać z 6 łyżkami soku. Resztę soku zagotować, wlać rozmieszany budyń, zagotować, dodać jabłka.

Toffi pokruszyć, wsypać do 200 g śmietany, rozpuścić na słabym ogniu.

Mascarpone, wymieszać z twarożkiem i 100 g cukru.

200 g śmietany ubić, dodając cukier waniliowy i śmietan-fix. Śmietanę dodać do masy serowej. Nieco kremu nałożyć na dno szklanej formy, biszkopty ułożyć przy brzegu formy. Nałożyć jabłka, resztę kremu i polać sosem karmelowym.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas