Szarlotka z karmelem
Bez pieczenia.
Składniki:
- 700 g jabłek
- 250 ml + 6 łyżek soku jabłkowego
- 2 łyżki + 100 g cukru
- Opakowanie budyniu waniliowego
- 200 g cukierków toffi
- 400 g śmietany kremówki
- 250 g mascarpone
- 750 g twarożku
- Opakowanie śmietan-fixu
- Opakowanie cukru waniliowego
- 120 g biszkoptów
Składniki:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zalać 250 ml soku jabłkowego, dodać 2 łyżki cukru i zagotować. Gotować 5-8 minut. Osączyć na sicie, wyłapując sok. Budyń rozmieszać z 6 łyżkami soku. Resztę soku zagotować, wlać rozmieszany budyń, zagotować, dodać jabłka.
Toffi pokruszyć, wsypać do 200 g śmietany, rozpuścić na słabym ogniu.
Mascarpone, wymieszać z twarożkiem i 100 g cukru.
200 g śmietany ubić, dodając cukier waniliowy i śmietan-fix. Śmietanę dodać do masy serowej. Nieco kremu nałożyć na dno szklanej formy, biszkopty ułożyć przy brzegu formy. Nałożyć jabłka, resztę kremu i polać sosem karmelowym.