​12 ciekawych faktów o słodyczach

Kto wymyślił cukierki? Skąd się wzięła nazwa popularnego batona? Który deser jest najmniej kaloryczny? Oto garść ciekawostek na temat słodyczy. Kto kocha słodkości, niech przeczyta!

Dlaczego dawniej kobiety wkładały ciasto pod poduszkę?
Dlaczego dawniej kobiety wkładały ciasto pod poduszkę?123RF/PICSEL

Jak powstały cukierki?

W Egipcie, jako cukierków używano mieszaniny daktyli z miodem. Legenda mówi, że  cukierki w dzisiejszym kształcie wymyślono w Niemczech. Chodziło o to, by dzieci... były cicho w kościele.

Ciasto zdradza osobowość

Okazuje się, że smak ciasta, po które sięgasz najchętniej, wiele mówi o twoim charakterze. Szarlotkę uwielbiają realiści i osoby o dużej empatii.

Ciasta z orzechami - osoby rozsądne, o analitycznym umyśle, czekoladowe - osoby ciepłe, o romantycznej naturze, smaki dyniowe - osoby zabawne o dużej potrzebie niezależności a aromat wiśni - osoby ze zdolnościami przywódczymi.

Który deser ma najmniej kalorii?

Sorbet - tylko 50 kcal na 100 gram produktu (czyli 2 średnie gałki). Sorbet jest znacznie mniej kaloryczny niż klasyczne lody (100-150 kcal na 100 gram produktu) czy czekolada (500 kcal na 100 gram).

Z czego robi się żelki?

To mieszanina gumy arabskiej i żelatyny wieprzowej. Intensywne kolory to zasługa sztucznych (lub naturalnych) barwników.

Snickers, czyli koń

Batony Snickers powstały w 1930 roku w Stanach Zjednoczonych. Ich nazwa pochodzi od imienia... konia.

Czekoladowi rekordziści

Najwięcej czekolady produkuje się w Stanach Zjednoczonych. Ale rekordzistami w jedzeniu czekolady są Szwajcarzy - każdy zjada prawie 8 kilogramów rocznie.

Owocowe tartaletki - prosty przepis na domowe słodyczeInteria Kulinaria
Marcepan ma dzialanie prozdrowotne, wiedzieliście o tym?
Marcepan ma dzialanie prozdrowotne, wiedzieliście o tym?123RF/PICSEL

Największe brownie świata

Zostało upieczone przez pracowników Uniwersytetu McGill w Montrealu. Rekordowo duże brownie ważyło ponad 2 tony i, co ciekawe, w całości powstało ze składników fair trade.

Niezwykłe działanie marcepanu

Marcepan, czyli połączenie cukru, miodu i mąki migdałowej ma niezwykłe działanie zdrowotne. Chodzi o migdały, które są niezwykle bogate w witaminę B12.

Wzmacnia ona kości, zęby, włosy i paznokcie, poprawia też pamięć i koncentrację.

Lody w reklamach

Lody, które widzimy w telewizyjnych reklamach to w rzeczywistości... mocno zmielone puree ziemniaczane, odpowiednio barwione. Dlaczego? Puree nigdy się nie roztopi i bez szwanku z niesie wiele kolejnych ujęć.

Ciasto pod poduszką

Dlaczego panny w XVII wieku umieszczały pod poduszką kawałek własnoręcznie upieczonego ciasta? Wierzyły, że dzięki temu zobaczą we śnie swojego przyszłego narzeczonego.

Szczęśliwa wróżba

Znacie chińskie ciasta z wróżbą? W 2005 znalezione w nich numery zostały potem wywlosowane w wielkiej amerykańskiej loterii Powrball. 110 osób wygrało w sumie kwotę ponad 19 milionów dolarów. Niestety, do podziału.

Piernikowy gigant

Największy domek z piernika został zbudowany kilka lat remu w Teksasie. Miał ponad 700 metrów kwadratowych.

Co wspólnego mają cukierki z chodzeniem do kościoła? Jeśli wierzyć legendom, całkiem sporo
Co wspólnego mają cukierki z chodzeniem do kościoła? Jeśli wierzyć legendom, całkiem sporo123RF/PICSEL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas