12 najlepszych przepisów na pączki

Tradycyjne i zupełnie nietypowe: Pączki po berlińsku, po lwowsku, chorwacku, pączki Mozarta, czekoladowe, marchewkowe i z różą. Wybierz przepis dla siebie! Idealne na Tłusty Czwartek!

Imprezowa mapa Polski!

Pączki z różą

Reklama

Składniki na 30 sztuk:

  • 8 dag drożdży
  •  1 kg mąki, 10 łyżek cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 8 żółtek, 10 dag masła
  • cukier waniliowy
  • kieliszek spirytusu
  • 5 łyżek marmolady
  •  2-3 łyżki konfitury z róży
  •  8 łyżek cukru pudru
  • 1/2 kg smalcu i litr oleju



Przygotowanie:

Mąkę przesiać. Stopić i przestudzić masło. Sporządzić rozczyn z drożdży, odrobiny cukru, niewielkiej ilości mąki i połowy mleka. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać wyrośnięte drożdże, mąkę, resztę ciepłego mleka i szczyptę soli. Dobrze wyrobić. Gdy ciasto będzie gładkie, i lśniące, dodać spirytus i stopione masło. Wyrabiać dalej, aż na cieście pokażą się pęcherzyki powietrza. Uwaga: ciasto powinno być dość luźne. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Stopić smalec i olej. Kiedy ciasto w misce wyrośnie, wyłożyć je na stolnicę, oprószyć mąką i rozwałkować
na gruby placek. Szklanką wykrawać krążki, nadziewać je marmoladą roztartą z konfiturą różaną. Mocno sklejać. Gdy zwiększą objętość i staną się kuliste, wkładać je na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
1 sztuka - 170 kcal
Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut

Dowiedz się więcej na temat: pączki i faworki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje