Aby barszcz miał piękny kolor…

Gorący, aromatyczny o intensywnie czerwonym kolorze – taki powinien być wigilijny barszcz. Jednak co zrobić, gdy zamiast rubinowej zupy w garnku bulgocze nieapetyczna, brązowa ciecz? Spokojnie, są na to sposoby.

O odpowiedni kolor barszczu należy zadbać od samego początku, już na etapie dobierania i kupowania składników do zupy. Tutaj kluczowy jest stosunek ilości buraków do wody, który powinien wynosić ok. 1 kg buraków na 2 litry wody.

Reklama

Należy pamiętać, aby woda, w której gotujesz barszcz była posolona i zakwaszona.

Jeśli pod koniec gotowania barszcz straci kolor, wkrój do niego surowego, pokrojonego w plasterki buraka. Warzywo odda zupie intensywny kolor.

W podobny sposób można uratować przesolona zupę. W takim wypadku do wody wystarczy wkroić surowego ziemniaka.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje