A’la pizza z oscypkiem i kiełbasą myśliwską

Sam sam widok cieknie ślinka!

Składniki

  • 30 dag makaronu spaghetti
  • 15 dag kiełbasy myśliwskiej
  • 20 dag oscypka
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 3 średnie pomidory
  • 1 szkl. śmietany 22-proc.
  • suszone oregano, lubczyk i bazylia sól
  • pieprz
  • tłuszcz do posmarowania formy

Sposób przygotowania

1. W garnku zagotuj posoloną wodę na makaron. Włóż spaghetti. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 4 minut. Ugotowany na półtwardo makaron odcedź, osącz na sitku. Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki. Oscypek drobno zetrzyj. Pomidory umyj, wytrzyj do sucha, pokrój w plasterki. Czosnek obierz, posiekaj. 

2. Do miseczki wbij jajka. Dolej do nich śmietanę. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj widelcem. Potem dołóż czosnek, 2/3 startego sera oraz sól, pieprz i suszone zioła do smaku. Całość ponownie dobrze wymieszaj. 

3. Okrągłą formę posmaruj tłuszczem. Na spodzie ułóż 2/3 makaronu. Przykryj go plasterkami kiełbasy. Na wędlinę wy- łóż pozostały makaron. Całość zalej masą jajeczno-śmietanową. Na wierzchu placka makaronowego ułóż plasterki pomidorów. ew. lekko posyp je suszonymi ziołami i solą. 

4. Pizzę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 st. C. Zapiekaj ok. 20 minut. Udekoruj, np. świeżymi ziołami.

Reklama


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje