Amerykańskie ciasto dyniowe

Składniki na 10-12 porcji: Ciasto:30 dag mąki; 1 kostka (20 dag) masła; 2/3 szklanki cukru; 2-3 łyżki kwaśnej śmietany; 2 żółtka; szczypta soli. Farsz dyniowy: 1 i 1/2 szklanki pokrojonej dyni; 2 jajka; 1/2 szklanki cukru; 1 szklanka mleka skondensowanego; 1 łyżeczka cynamonu; 1/2 łyżeczki mielonego imbiru; 1/4 łyżeczki mielonych goździków; 1/2 łyżeczki soli; kilka listków melisy do dekoracji.

1 Z mąki, masła, cukru, soli, żółtek i śmietany zagnieść kruche ciasto. Schłodzić. Rozwałkować ciasto na cienki placek.

Reklama

2 Ciastem wylepić posmarowaną tłuszczem i oprószoną tartą bułką formę do tarty. Ponakłuwać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st.C. Podpiec na złoty kolor (ok. 10-15 minut).

3 Wszystkie składniki farszu, oprócz mleka, zmiksować na puszystą masę. Wlać mleko i jeszcze ubijać chwilę.

4 Farsz wylać na podpieczone ciasto i wstawić do gorącego piekarnika. Piec na złoty kolor. Studzić, aż farsz uzyska konsystencję gęstego budyniu.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto dyniowe | przepisy

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje