Arbuz z szampańskim zabajone

Deser na letnie dni.

Składniki na 4 porcje:

- pół małego arbuza (800-900 g),
- 2 jajka,
- 100g cukru,
- 0,25 l. wytrawnego szampana,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- skórka starta z połówki cytryny,
- mięta, skórka cytrynowa, kawałki arbuza do dekoracji

Przygotowanie:

Połówkę arbuza pokroić wzdłuż na cztery części. Odciąć skórkę, miąższ ułożyć na skórce i pokroić na wygodne do jedzenia kawałki. Tak przygotowane kawałki arbuza ułożyć na talerzykach. Jajka, cukier, szampana, mąkę ziemniaczaną sok i skórkę z cytryny włożyć do wysokiego garna i ubijać za pomocą robota kuchennego. Ciągle ubijając podgrzewać, aż do uzyskania kremowej masy. Przełożyć z garnka do miski i ostudzić. Szampańskie zabajone nakładać na kawałki arbuza. Dekorować miętą, skórką z cytryny i kawałkami arbuza.
Czas przygotowania: 20 minut
Jedna porcja zawiera: 960 kJ/229 kcal

Dowiedz się więcej na temat: cytryny | arbuz | desery

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje