Aromatyczny dodatek do ciast

Choć na sklepowych półkach nie brakuje kandyzowanych skórek z cytrusów, zachęcamy do tego, by przygotować je samodzielnie – będą smaczniejsze i zdrowsze. A do tego w pełni wykorzystamy owoce i nic się nie zmarnuje.

●Do kandyzowania wybieramy owoce o skórce średniej grubości. Przed przygotowaniem dobrze je szorujemy (by usunąć konserwanty, a także ew. wosk) i polewamy wrzątkiem.

Reklama

●Następnie obieramy, kroimy skórkę na kawałki, usuwamy białą gorzką warstwę, potem kroimy na kawałki.

● Skórki gotujemy w syropie z 1/4 szklanki wody i 2 szklanek cukru, aż staną się półprzezroczyste (ok. 45 minut). Następnie przekładamy do słoiczków i trzymamy w lodówce. Kandyzowane skórki można także zamrozić.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje