Bąbelkowa zebra

To ciasto przygotujesz z łatwością!

Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 2,5 szkl. + 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 szkl. cukru, np. brązowego
  • 5 jajek
  • 1 szkl. oleju, np słonecznikowego
  • 1 szkl. gazowanego napoju typu sprite lub fanta (ew. wody gazowanej)
  • 2 łyżki prawdziwego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mały cukier waniliowy

Sposób przygotowania

1. Składniki na ciasto wyjmij odpowiednio wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Zmiksuj umyte jajka z obydwoma rodzajami cukru. Dolewaj wąskim strumieniem olej i gazowany napój. Gdy składniki się połączą, dodaj przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. 

2. Masę podziel na 2 części. Do jednej wmiksuj kakao, a do drugiej - 2 łyżki mąki. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia (boki możesz posmarować olejem i oprószyć mąką). 

3. Nagrzej piekarnik do 180 st. Ciasto wylewaj na sam środek foremki - na zmianę po 4 łyżki jasnego i 4 ciemnego ciasta, aż do wyczerpania ciasta. Najlepiej zrobić to na wsuniętej do piekarnika blaszce, by przenosząc tortownicę nie zniszczyć wzoru zebry. 

4. Piecz 40-45 minut. Zostaw do przestudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po 20 min przełóż ciasto na talerz. Podawaj np. z kleksem kremówki, ubitej z cukrem waniliowym i odrobiną likieru kakaowego.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje