Babka ponczowa

Wypróbuj w tę Wielkanoc!

Składniki:

  • 2/3 masła
  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szkl. mleka
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. i 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1/2 szkl. słodkiego białego wina

Reklama

Przygotowanie:

Masło stop, przestudź. Drożdże wymieszaj z letnim mlekiem, odstaw na ok. 10 minut. Jajka utrzyj z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Mąkę przesiej, dodaj do niej zaczyn drożdżowy i ubite jajka.

Cały czas mieszając, wlej porcjami masło (trochę masła zostaw do posmarowania formy). Dodaj skórkę otartą z cytryny. Ciasto przykryj, odstaw na 30–40 minut w ciepłe miejsce.

Formę z kominem posmaruj odlanym masłem. Napełnij ciastem. Przykryj i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto ponownie wyrośnie, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temp. 190–200°C. Piecz 45 minut.

Jeszcze ciepłą babkę nakłuj w kilku miejscach wykałaczką.  Z wina i reszty cukru ugotuj syrop. Obficie nasącz nim ciasto. Babkę podawaj np. owocami.

Przygotowanie: 3 godz.; Porcja: 350 kcal; Cena porcji: ok. 1 zł.

Dowiedz się więcej na temat: ceny

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje