Babka szafranowa
Smakuje wyśmienicie!

Składniki
na ciasto
- 1 opakowanie Ciasta drożdżowego np. Delecta
- 3 jaja
- 300 ml mleka
- 100 g margaryny
Składniki
na nadzienie
- 4 łyżki rodzynek sułtańskich np. Bakalland
- pół łyżeczki nitek szafranu
- 2 łyżki wrzątku
- 1 łyżeczka wódki
- pół szklanki ciepłej wody
- 1 opakowanie Polewy o smaku białej czekolady np. Delecta
Sposób przygotowania
1. Przygotuj formę na babkę z kominem. Dokładnie wysmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą.
2. Zalej szafran 2 łyżkami wrzątku i łyżeczką wódki, a następnie odstawiam do ostygnięcia. Przełóż rodzynki do szklanki i dodaj do nich ciepłą wodę.
3. Zawartość opakowania z ciastem przesyp do wysokiego naczynia, dodaj jaja i stopniowo wlewaj mleko z margaryną. Miksuj ciasto (mieszadła świderki) przez około 5 minut. Na koniec dodaj roztwór szafranowy oraz dosyp rodzynki i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
4. Gotowe ciasto przełóż do formy tak, aby rozłożyło się wokół komina na wysokość max. ¾ foremki i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
5. Ciasto wstawiam do zimnego piekarnika i piecz w temperaturze 170−180 st. C przez około 60 minut, aż do uzyskania złocistego koloru wierzchu.
6. Ostudzoną babkę, odwróć i przełóż na talerz. Do miski z gorącą wodą włóż opakowanie z polewą na 2-3 minuty, a następnie obetnij róg opakowania i polej roztopioną polewą wierzch babki. Górę wypieku udekoruj kandyzowaną skórka pomarańczową, aby powstała swoista „korona”.