Babka szafranowa

Smakuje wyśmienicie!

Babka szafranowa
Babka szafranowamateriały prasowe

Składniki

na ciasto

  • 1 opakowanie Ciasta drożdżowego np. Delecta
  • 3 jaja
  • 300 ml mleka
  • 100 g margaryny

Składniki

na nadzienie

  • 4 łyżki rodzynek sułtańskich np. Bakalland
  • pół łyżeczki nitek szafranu
  • 2 łyżki wrzątku
  • 1 łyżeczka wódki
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1 opakowanie Polewy o smaku białej czekolady np. Delecta

Sposób przygotowania

1. Przygotuj formę na babkę z kominem. Dokładnie wysmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą.

2. Zalej szafran 2 łyżkami wrzątku i łyżeczką wódki, a następnie odstawiam do ostygnięcia. Przełóż rodzynki do szklanki i dodaj do nich ciepłą wodę.

3. Zawartość opakowania z ciastem przesyp do wysokiego naczynia, dodaj jaja i stopniowo wlewaj mleko z margaryną. Miksuj ciasto (mieszadła świderki) przez około 5 minut. Na koniec dodaj roztwór szafranowy oraz dosyp rodzynki i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.

4. Gotowe ciasto przełóż do formy tak, aby rozłożyło się wokół komina na wysokość max. ¾ foremki i odstaw w ciepłe miejsce na  30 minut do wyrośnięcia.

5. Ciasto wstawiam do zimnego piekarnika i piecz w temperaturze 170−180 st. C przez około 60 minut, aż do uzyskania złocistego koloru wierzchu.

6. Ostudzoną babkę, odwróć i przełóż na talerz. Do miski z gorącą wodą włóż opakowanie z polewą na 2-3 minuty, a następnie obetnij róg opakowania i polej roztopioną polewą wierzch babki. Górę wypieku udekoruj kandyzowaną skórka pomarańczową, aby powstała swoista „korona”.

materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?