Bakłażany faszerowane

Zasmakują każdemu.

Składniki:

  • 2 bakłażany średniej wielkości
  • 250 g mielonego mięsa
  • szklanka ugotowanego ryżu
  • 3 łyżki oliwy
  • pokrojone: cebula i cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • łyżka posiekanych orzechów
  • jogurt naturalny do podania

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Bakłażany przekrój wzdłuż, ponacinaj miąższ na głębokość 1 cm. Skrop oliwą, przypraw do smaku. Piecz 30 minut.
2. Podsmaż cebulę, dodaj mięso i smaż kolejne 5 minut. Dołóż cukinię, koncentrat, czosnek, ryż i orzechy. Smaż 2 minuty. Przypraw, dodaj natkę.
3 Napełnij farszem bakłażany. Piecz 15 minut. Podaj z jogurtem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje