Bazyliowe pesto

Dla miłośników włoskich smaków

Składniki:

  • 400 g makaronu
  • łyżka oliwy
  • 4 kawałki chudej kiełbasy
  • 350 g pomidorków koktajlowych
  • 10 ładnych liści sałaty lodowej
  • pieprz, sól
  • pęczek bazylii
  • 1/3 szklanki tartego sera
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3 łyżki orzechów
  • łyżka soku z cytryny
  • ząbek czosnku

Reklama

Przygotowanie:

1. Wrzuć obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę kiełbasę na rozgrzaną na patelni oliwę. Smaż, mieszając, aż mięso nabierze brązowego koloru.


2. Przygotuj pesto. Zmiksuj bazylię, oliwę, ser, orzechy i czosnek. Dodaj sok z cytryny.


3. Wymieszaj z pesto ugotowany wcześniej makaron, podgrzej całość na patelni. Dodaj kiełbasę i pokrojone na połówki pomidorki. Przypraw do smaku pieprzem i solą. Danie wykładaj na rozłożone liście sałaty. Posyp listkami bazylii.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje