Bez w cieście

Kwiaty czarnego bzu są bardzo aromatyczne i drobniutkie. W chrupiącym cieście smakują bajecznie. Warto spróbować ich już teraz, bo sezon na tę wymyślną przystawkę trwa bardzo krótko.

Kwiaty czarnego bzu w cieście to elegancki deser
Kwiaty czarnego bzu w cieście to elegancki deser123RF/PICSEL

Baldachy kwiatów oczyść i użyj na krótko po zebraniu (zwiędnięte kwiaty wyglądają nieestetycznie).

Przygotuj ciasto naleśnikowe według zwykłego przepisu w głębokiej, wygodnej misce, tak by łatwo było zanurzać w niej szerokie kwiatostany bzu. Pamiętaj, że ciasto musi być dość gęste, by osadzało się na drobnych kwiatach, ale nie na tyle, żeby je obciążało.

Trzymając za łodyżkę zanurzaj kwiaty bzu w cieście i wrzucaj na rozgrzany olej. Gdy się zarumienią, wyjmij. Odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Zjadaj nim wystygną, wtedy są najbardziej chrupiące.

***

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Krem z kiszonych ogórkówPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas