Biszkopciki cytrynowe z lodami i pomarańczą

Deser na każdą okazję.

Składniki na 8 porcji:

Reklama

Ciasto: - 5 jajek,
- szczypta soli,
- 12 dag cukru,
- 13 dag mąki,
- skórka otarta z 2 cytryn,
- 200 ml jogurtu,
- 3 łyżki cukru,
-sok z 2 cytryn,
- 300 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżki cukru pudru,
- kilka listków melisy,
- 2 pomarańcze,
- 2 łyżki żelatyny,
- 8 kulek lodów waniliowych

Przygotowanie:

Upiec biszkopciki. Białka jajek ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, bardzo delikatnie wymieszać. Połączyć wszystko z mąką wymieszaną ze skórką cytrynową. Na pergaminie wylewać po 3-4 łyżki ciasta tworząc koła. Piec w nagrzanym do temperatury 200 stopni C piekarniku przez 10-15 minut, ostudzić. Połączyć jogurt z cukrem i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w 1/4 l wrzątku, połączyć z masą jogurtową, zostawić do stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, połączyć z zastygającą masą jogurtową. Biszkopciki nadziewać masą i składać na pół. Podawać z lodami i dekorować pomarańczą oraz melisą.
Czas przygotowania: 80 minut

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz słodkości? Zobacz też:

Dowiedz się więcej na temat: desery | lody i sorbety | ciastka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje