Biszkopt z bezową kruszonką

Deser, na widok którego cieknie ślinka!

Czas przyrządzenia: 35 minut
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 10 g masła
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka mąki kukurydzianej

Składniki - krem cytrynowy

  • 250 g kremowego twarożku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 szklanki kremówki
  • 2 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • 1/2 szklanki pokruszonych bez
  • 1/2 szklanki borówek amerykańskich
  • łyżka gotowego dżemu cytrynowego
  • młode listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę 20 x 30 cm. W misce ubij mikserem jajka, stopniowo dodając cukier (10 minut). Oddzielnie wymieszaj wrzątek i masło. Połącz obie mąki i proszek do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej wodę z masłem, potem mąki. Wymieszaj i przełóż do formy. Piecz 20-25 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw, aby ostygło. 

2. Na krem ubij twarożek i cukier puder. Dodaj do kremówki i ubij na sztywno. Dodaj skórkę cytrynową. Wyłóż krem na wierzch ciasta. Udekoruj dżemem cytrynowym, bezami, borówkami i miętą. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje