Biszkoptowe owsianki

Lekkie ciasto z porzeczkami

Czas przyrządzenia: 75 minut
Składniki dla: 6-8 porcji

Składniki

  • 1 szkl. wymieszanych czerwonych porzeczek bez szypułek oraz jagód
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. otrębów owsianych
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 20 dag masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szczypty soli
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

1. Jajka umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na pianę, dodając 1 szczyptę soli. Kiedy piana będzie już sztywna, małymi porcjami dosypuj cukier, ciągle ubijając. Gdy piana zrobi się gładka  i błyszcząca, domieszaj żółtka. 

Reklama

2. Rozpuść masło. Przesiej mąkę pszenną, wymieszaj ją z mąką ziemniaczaną, otrębami, proszkiem, cynamonem  i resztą soli. Połącz z masą jajeczną, domieszaj ostudzone masło, a na koniec - owoce. 

3. Prostokątną foremkę wyłóż pergaminem. Przelej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piecz ok. 45 minut. Placek wyjmij  z formy i zostaw do ostygnięcia. Oprósz cukrem pudrem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje