Bliny litewskie

Tradycyjny przepis.

Składniki:

Farsz:
- 1 cebula,
- 0.5 kg mięsa mielonego (wieprzowego),
- 2 łyżki majeranku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu
Ciasto:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- sól, pieprz
Oraz:
- olej,
- kwaśna śmietana

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać utrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć nadmiar soku. Cebulę obrać, utrzeć, dodać do ziemniaków. Dodać jajka i mąkę, wyrobić na ciasto jak do placków ziemniaczanych. Doprawić solą i pieprzem.
Na farsz: Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć. Połączyć z mięsem mielonym, dodać przyprawy, wyrobić.
Na rozgrzany na patelni olej nakładać cienkie placki z masy ziemniaczanej, na nie farsz i kolejną warstwę masy ziemniaczanej (warstwy powinny być cienkie). Smażyć 4-5 minut z każdej strony.
Podawać z kwaśną śmietaną.

Dowiedz się więcej na temat: mięso mielone | ziemniaki | Kuchnia litewska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje