Bliny ziemniaczane z dodatkami

Bardzo smaczne!

Bliny ziemniaczane
Bliny ziemniaczane123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce. Odciśnij z płynu za pomocą gazy. Sok odstaw na 20 minut. Gdy skrobia opadnie na dno, odlej płyn i dodaj ją do ziemniaków. Drożdże rozetrzyj ze śmietaną, solą, jajkami i dodaj do ziemniaków. Wsyp mąkę, wymieszaj i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Smaż placki partiami z obu stron. Możesz je także piec w temp. 200 st. C przez ok. 20 minut. 

2. Śmietanę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Placki podawaj z sosem czosnkowym, posiekanym szczypiorkiem, mozzarellą, pomidorami, boczkiem lub jajkiem sadzonym.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas