Błyskawiczne steki z sosem musztardowym

Tak soczyste, że trudno się im oprzeć!

Składniki

  • Steki:
  • 2 plastry rozbefu na stek grubości ok. 3 cm
  • 2 łyżki kolorowego pieprzu
  • 4 szczypty gruboziarnistej soli

Składniki na sos

  • 2–3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 2–3 łyżeczki musztardy dijon
  • ok. 150 g śmietanki kremówki
  • 1 płaska łyżka mąki • oliwa
  • z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Do rondelka wlej wino, dodaj gałązki rozmarynu i czosnek pokrojony na kawałki. Gotuj, aż odparuje ok. 2/3 objętości płynu. Wyjmij rozmaryn i czosnek.Poczekaj aż płyn trochę ostygnie i dodaj śmietankę oraz musztardę. Mąkę rozrób w kubku z kilkoma łyżkami sosu i wlej do rondelka. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu aż sos lekko zgęstnieje.Posól i popieprz. Rozgrzej patelnię grillową. Pieprz rozgnieć w moździerzu i przypraw nim steki. Smaż je ok. 4 minut z jednej strony, następnie 3 minuty z drugiej - będą średnio krwiste. Posól i daj stekom odpocząć przez kilka minut. Podawaj udekorowane rozmarynem z sosem i np. podpieczoną bagietką.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje