Błyskawiczny tort czekoladowy

Pomysł na szybki deser.

Składniki:


  • 1 szkl. herbaty
  • 50 ml rumu
  • 1 cytryna
  • 1 op. ciemnych blatów biszkoptowych
  • 2 op. kremu kawowego
  • 2 tabliczki ciemnej gorzkiej czekolady
  • 30 dag drobnych owoców sezonowych

Przygotowanie:

Reklama

1. Do szklanki ciepłej herbaty wlej 50 ml rumu. Dodaj sok wyciśnięty ze sparzonej cytryny, wymieszaj starannie składniki ponczu.

2. Gotowe krążki biszkoptowe (czekoladowe) rozłóż na blacie. Każdy skrop herbacianym ponczem. Pamiętaj przy tym, że najwilgotniejsze powinny być brzegi ciasta. Same środki zaś mogą pozostać niemal suche.

3. Krem kawowy (lub inny ulubiony) przygotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Następnie odstaw na 30 minut do lodówki, aby masa lekko stężała.

4. Gorzką czekoladę połam na małe kawałki, włóż do miseczki. Miseczkę ustaw w większym naczyniu z gotującą się wodą. Mieszając, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Możesz też rozpuścić ją w kuchence mikrofalowej z dodatkiem 1-2 łyżek mleka. 5Owoce (np. maliny, jagody, jeżyny, truskawki) przebierz, opłucz i osącz na sicie. W razie potrzeby odszypułkuj lub pokrój na mniejsze kawałki. Nasączone blaty biszkoptowe przekładaj kremem i delikatnie dociskaj. Wierzch polej lekko tężejącą czekoladą. Udekoruj przygotowanymi owocami.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje