Borówkowe kieszonki

Mąkę przesiej na stół, dodaj miękkie masło, jajko i żółtka.

Składniki na 4-5 porcji:

Reklama

Ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 3/4 szkl. ciepłej wody
  • 5 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 40 dag borówek amerykańskich + kilka do dekoracji q20 dag serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

Sos:

  • 15 dag borówek amerykańskich lub jagód
  • 1 łyżka cukru żelującego
  • 1 łyżka miodu, np. lipowego

Sposób przygotowania:


1. Mąkę przesiej na stół, dodaj miękkie masło, jajko i żółtka. Wsyp sól. Zacznij zagniatać, dolewając powoli wodę, aż powstanie elastyczne ciasto. Włóż je do woreczka, zawiąż i odłóż na 20 minut.

2. Borówki umyj, osusz, przełóż do miski i rozgnieć dokładnie widelcem lub zmiksuj. Dodaj serek, cukier puder i esencję. Wymieszaj.

3. Ciasto cienko rozwałkuj. Wytnij szklanką kółka i na każde nałóż po łyżeczce nadzienia. Zlep po bokach i wrzucaj partiami na lekko osolony wrzątek. Gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.4. Owoce na sos rozgnieć, wrzuć do garnuszka. Podgrzewaj, aż puszczą sok, dodaj cukier i miód. Zagotuj. Polej ugotowane pierogi.

Czas przygotowania: ok. 80 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje