Botwinkowa z sokiem z cytryny

Botwinę i buraki umyj i obierz. Buraki pokrój w kostkę, botwinę razem z łodyżkami pokrój na małe cząstki.

Składniki dla 4 osób:

  • 2 młode buraki
  • włoszczyzna
  • pęczek botwinki
  • 3 ziemniaki
  • natka pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Botwinę i buraki umyj i obierz. Buraki pokrój w kostkę, botwinę razem z łodyżkami pokrój na małe cząstki. Włoszczyznę i ziemniaki obierz. Do garnka włóż pokrojoną botwinę i buraki, włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie wlej 2 l wody. Gotuj na wolnym ogniu tak długo, aż warzywa staną się miękkie.

2. Włoszczyznę wyjmij z wywaru, marchew pokrój w kostkę, dodaj ponownie do zupy. Wlej sok z cytryny, dodaj posiekaną natkę pietruszki, a całość przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Zupę udekoruj liśćmi natki pietruszki.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje