Bractwo kurkowe

Nawet jeśli nie znasz się na grzybach, koniecznie wybierz się na kurki - nie pomylisz ich z żadnymi innymi. Ich wyjątkowość docenisz jednak dopiero na talerzu...

kurki
kurki123RF/PICSEL
Korzystaj z kurek, póki są dostępne
Korzystaj z kurek, póki są dostępne123RF/PICSEL

Grillowane warzywa z kurkami

Składniki: 50 dag kurek, 1/2 różyczki brokułu, 1/2 główki kalafiora, 1 cukinia, 2 marchwie, 1 młoda cebula, 50 g masła, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 100 ml oliwy, sól morska
Sos: 100 g twarogu wiejskiego, 100 ml śmietany wiejskiej 18-proc., 1 łyżka posiekanego koperku, 1 ząbek czosnku, 15 ziaren czerwonego pieprzu, sól

Kurki namocz w dużym naczyniu, dokładnie umyj. Rozłóż je na ręczniku papierowym i poczekaj 20 minut, aż wyschną. Przygotuj sos: połącz twaróg wiejski z resztą składników. Posiekaj czosnek i natkę pietruszki, wymieszaj z oliwą.

Warzywa pokrój w plastry. Rozgrzej patelnię grillową i grilluj warzywa bez tłuszczu. Możesz zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką, aby twardsze warzywa doszły. Na grubej patelni rozgrzej masło, wrzuć kurki, posól i dodaj posiekaną cebulę. Smaż na największej mocy palnika.

Ułóż na talerzu warzywa i kurki. Warzywa dodatkowo posól solą morską i polej oliwą czosnkową. Oddzielnie podaj sos z twarogu.

Zupa na młodych kurkach

Składniki: 2 l wywaru mięsnego, 30 dag kurek, 4 ziemniaki, 1 marchew, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 250 ml śmietany, 50 g masła, pół pęczka koperku, 1 liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

Odcedź wywar i przelej do garnka z ziemniakami, czosnkiem i plastrami marchewki. Dodaj liść laurowy, ziele, sól i pieprz. Gotuj 15 minut. Kurki przygotuj jak w poprzednim przepisie. Dodaj je do zupy. Do odlanej części zupy dodaj śmietanę, wymieszaj i wlej do garnka. Gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj z posiekanym koperkiem.

Łosoś w kurkowym lesie

Składniki: 30 dag filetów z łososia, 10 dag kurek, 3 ząbki czosnku, 100 ml śmietany, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 cytryna, 50 ml białego wina, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, sól morska

Kurki namocz, umyj i wysusz. Filety posól, dodaj cukier i sok z cytryny. Usmaż grzyby na oliwie, posól, dodaj posiekany czosnek, po 2 minutach podlej winem. Gdy wino odparuje, odgarnij kurki i smaż łososia z dwóch stron przez około 2 minuty. Następnie dodaj śmietanę i duś, aż sos zgęstnieje. Podawaj z młodymi ziemniakami, z masłem musztardowym i kaparami.

SHOW 15/2012

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas