Brazylijska zupa estofado

Smaczna i sycąca

Składniki:

  • 1 kg karkówki wołowej
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 12 goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżka kurkumy
  • 1/2 łyżki suszonego oregano
  • 1/2 łyżki papryki w proszku
  • 4 pomidory z puszki, bez skórki i bez pestek
  • szklanka czerwonego wina
  • 400 g dowolnej fasoli z puszki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 250 g pokruszonego koziego sera

Reklama

Przygotowanie:

1. Cebule pokrój na ćwiartki, ząbki czosnku na plasterki. Podsmaż je w rondlu na oliwie przez 3-4 minuty.

2. Umyj wołowinę, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę ok. 1,5 cm. Wymieszaj goździki, cynamon, kurkumę, paprykę i oregano. Natrzyj mieszanką mięso i przełóż je do rondla. Smaż, mieszając, aż mięso zbrązowieje (ok. 10 minut). Dodaj pomidory, wino i fasolę. Dodaj ocet winny i dopełnij rondel wodą.

3. Gotuj na małym ogniu ok. 60 minut. Pod koniec dodaj fasolę, przypraw solą i czarnym pieprzem. Na talerzach posyp pokruszonym kozim serem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje