Buchty z jagodami

Małe, pachnące bułeczki ze słodkimi owocami

Składniki:

Ciasto:

  • ½ kg mąki pszennej
  • ¾ szklanki mleka
  • jajko
  • 5 dag cukru
  • 1½ dag drożdży
  • 6 dag masła
  • łyżeczka soli

Reklama

 

Dodatkowo:

  • ½ kg jagód, ew. borówek amerykańskich
  • 2 dag masła
  • 2 łyżki mleka do posmarowania ciastek
  • 2 dag mąki do foremek


Przygotowanie:

Przygotuj ciasto: rozrób drożdże z trzema łyżkami ciepłego mleka i odstaw na 15 minut. Jajko utrzyj z cukrem i trzema czwartymi ilości masła, stopionego. Dwie łyżki mleka zostaw, a resztę połącz z masą jajeczną.

Odłóż jedną do dwóch łyżek mąki, resztę połącz z masą jajeczną, solą oraz drożdżami i wyrób na gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na 20-30 minut, by wyrosło.

Jagody umyj, osącz i wymieszaj z ciastem. Foremki wysmaruj masłem, oprósz mąką, wypełnij ciastem, przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Nasmaruj ciastka mlekiem i piecz przez 15 minut.

Przepis pochodzi z książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barowicza

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje