Cannelloni z mięsnym farszem

Pikantne i sycące.

Składniki:

  • 8 rurek cannelloni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 40 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 200 ml gęstego przecieru pomidorowego 
  • 30 dag sera mozzarella
  • suszona bazylia i rozmaryn 
  • sól 
  • pieprz 
  • tłuszcz do posmarowania formy

Przygotowanie:

1. Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dołóż mięso. Podlej bulionem i duś na małym płomieniu ok. 25 minut. Pod koniec dodaj przecier pomidorowy. Masę mięsną przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami.

Reklama

2. Makaronowe rurki włóż do lekko posolonego wrzątku. Gotuj 7-8 minut, odcedź, dobrze osącz. Napełnij ok. 1/2 mięsnego nadzienia. Ułóż w posmarowanej tłuszczem żaroodpornej formie. Przykryj resztą mięsnego nadzienia. Mozzarellę osącz, pokrój w grube plasterki. Ułóż je na wierzchu zapiekanki.

3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Piecz ok. 35 minut. Udekoruj, np. świeżą bazylią.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje