Cassata Siciliana

Słynny sycylijski tort.

Składniki na 12 porcji:

- 4 jajka,
- 400 g cukru,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 75 g mąki,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 25 g mąki ziemniaczanej,
- 50 g mielonych migdałów bez skórki,
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 50 g orzeszków pistacjowych,
- 150 g owoców kandyzowanych,
- 9 listków żelatyny,
- 500 g śmietany,
- 750 g sera ricotta,
- 4 łyżki likieru Maraschino

Przygotowanie:

Na ciasto biszkoptowe: jajka rozdzielić. Białko ubić na sztywną pianę dodając 100 g cukru, opakowanie cukru waniliowego i szczyptę soli. Dodać żółtko i wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną zmieszać razem. Porcjami przesiewać do masy mieszając. Dodać mielone migdały. Dno okrągłej formy (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 25 minut. Po 15 minutach pieczenia ciasto można przykryć. Ciasto wyjąć, uwolnić z formy, pozostawić do ostudzenia. Ciasto przekroić. Górną część pokroić na 8 kawałków (jak tort). Głęboką kulistą miskę (średnica 26 cm - mierzona przy krawędzi) wyłożyć folią spożywczą. Kawałki biszkoptu układać w misce szpicami do dołu.
Czekoladę, pistacje, i owoce kandyzowane grubo pokroić.
125 ml wody i 300 g cukru zagotować w rondelku i gotować przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Syrop zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Żelatynę włożyć do zimnej wody. Śmietanę mocno ubić. Ser riccota włożyć do miski i wyrobić na gładką masę przy pomocy robota kuchennego. Dodać syrop i likier. Żelatynę odcisnąć i rozpuścić w małym rondelku na słabym ogniu. Stopniowo wmieszać kilka łyżek sera, następnie żelatynę z serem dodać do pozostałej masy i dobrze wymieszać. Nieco bakalii i czekolady odłożyć do dekoracji, pozostałe dodać do masy. Powstały krem odstawić na 4-6 minut w zimne miejsce, a kiedy zacznie tężeć, stopniowo wmieszać bitą śmietanę. Krem nałożyć do miski z biszkoptami i przykryć pozostałym blatem ciasta. Odstawić na noc w zimne miejsce. Ostrożnie wyjąć z miski, zdjąć folię. 250 g śmietany mocno ubić dodając paczkę cukru waniliowego. Śmietanę rozsmarować na torcie. Dekorować bakaliami i czekoladą.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2520 kJ/602 kcal

Reklama

Kalkulator kalorii

Wakacje dla miłośników włoskiej kuchni!

Dowiedz się więcej na temat: jaja | tort | ciasto | włoskie desery | kuchnia włoska | desery | torty

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje