Chili Con Carne

Z kukurydzianym tacos.

Składniki:

  • po 2 cebule, papryki i łyżki smalcu, chleb
  • 30 dag mielonej wołowiny
  • słodka papryka, sól, chili
  • 5 dag przecieru pomid., pieprz
  • 400 ml bulionu
  • po 1 puszce czerwonej fasoli i kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

1. Cebule obierz i drobno posiekaj. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej smalec. Zesmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj mieloną wołowinę. Smaż, często mieszając 3-5 min. Wrzuć oczyszczone i pokrojone papryki (najlepiej czerwoną i zieloną). Smaż 3 minuty.

Reklama

2. Przesmażone składniki oprósz łyżeczką słodkiej papryki, połową łyżeczki chili oraz sporą szczyptą soli. Chwilę smaż, a potem dodaj przecier pomidorowy i zalej całość gorącym bulionem (może być mięsny bulion z kostki).

3. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem 10- 15 minut. Dodaj odcedzoną z zalewy czerwoną fasolkę oraz kukurydzę. Gotuj razem jeszcze około 10 minut.

4. Danie zagęść pokruszonym miąższem chleba (1 kromka). Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę lub obranym i posiekanym czosnkiem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje