Chłodnik litewski

Zupa na upały.

Składniki:

  • litrowy słoik zawekowanej gęstej botwinki (w sezonie 2 duże pęczki świeżej botwiny drobno pokrojonej razem z buraczkami i obgotowanej w małej ilości osolonej wody)
  • pęczek rzodkiewek
  • ogórek wąż
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 200 ml śmietanki słodkiej UHT 18-proc.
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • sól morska
  • grubo zmielony, czarny pieprz

Reklama

Przygotowanie:1. Rzodkiewkom obetnij ogonki i listki (kilkanaście najmniejszych listków możesz odłożyć, mają ciekawy pikantny smak). Oczyszczone rzodkiewki umyj, pokrój w grubsze plasterki, oprósz solą. Ogórek obierz, pokrój w sporą kostkę. Szczypiorek i koperek opłucz, dokładnie otrząśnij z wody, posiekaj bardzo drobno.2. W wazie wymieszaj botwinę, warzywa i zieleninę. Wlej śmietankę. Dopraw solą i pieprzem. Rozlej na talerze, dołóż połówki jajek.

Chwila dla Ciebie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje