Chłodnik z burakami oraz czarną porzeczką

Najlepiej smakuje latem.

Składniki:

  • 3 buraki
  • czerwona cebula
  • 2 cm imbiru
  • 100 g czarnej porzeczki
  • 2 szkl. zimnego bulionu warzywnego
  • kostki lodu
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • ogórek i jabłko (do dekoracji)

Przygotowanie:

1. Buraczki zagotuj w łupinach, a następnie ostudź, obierz i pokrój w kostkę (możesz je także upiec w folii aluminiowej w piekarniku i obrać - będą bardziej wartościowe).

Reklama

2. Cebulę oraz imbir obierz i pokrój w kostkę. Czarną porzeczkę opłucz, przebierz, usuń ogonki. Wszystkie składniki wrzuć do blendera, zalej bulionem, dopraw solą i pieprzem. Wszystko zmiksuj. Zupę dobrze schłodź, a następnie przelej ją do szklanek. Dołóż kostki lodu, żeby trzymała dłużej chłód.

3. Chłodnik buraczkowo- -porzeczkowy przed podaniem udekoruj pokrojonymi w drobną kostkę ogórkiem oraz jabłkiem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje