Chłodniki

Wykorzystaj ostatnie dni lata!

Nie wyobrażamy sobie, wakacyjnym stole zabrakło pysznych zup. Właśnie o tej porze roku, kiedy stragany uginają się od delikatnych młodych warzyw, smakują one najlepiej! A kiedy żar leje się z nieba, najchętniej przyrządzamychłodniki. Orzeźwiające, pożywne, pełne witamin...

Ogórkowy z koperkiem

Reklama

1. Świeże ogórki obieram, kroję w drobną kostkę, podobnie rozdrabniam rzodkiewki. Warzywa mieszam z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Zalewam jogurtem naturalnym wymieszanym z maślanką w proporcji 1:1. Dodaję odrobinę oliwy. Mieszam.

2. Przyprawiam do smaku solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mocno schładzam w lodówce. Przed podaniem posypuję pokruszonym rokpolem albo posiekanym jajkiem.

Pomidorowo - paprykowy

1. Sparzone pomidory obieram i oczyszczam. Grilluję paprykę, usuwam skórkę i pestki, miąższ kroję i miksuję z pomidorami. Dodaję wcześniej przygotowany bulion warzywny, tak by zupa miała odpowiednią konsystencję. Przyprawiam do smaku czosnkiem, chili w proszku i świeżo startym imbirem.

2. Mocno schładzam. Podaję z grzankami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje