Chrupiące placuszki z cukinii

Z twarożkiem i koperkiem.

Składniki

  • 2 cukinie średniej wielkości
  • szklanka mąki pszennej
  • twarożek termizowany (np. Bieluch)
  • ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 2 łyżki koperku, posiekanego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Cukinie umyj (nie obieraj!) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól, wymieszaj, dociśnij i odstaw na 5 minut, aby puściły wodę. Przełóż na sito i odciśnij płyn. 

2. Przełóż cukinię do dużej miski. Dodaj kolejno mąkę, twarożek, czosnek i jajka. Wymieszaj wszystko mikserem na wolnych obrotach. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec wsyp koperek i wymieszaj. 

3. Na patelni rozgrzej olej. Smaż placki partiami, z obu stron. Po usmażeniu przekładaj najpierw na papierowy ręcznik, aby odcisnąć tłuszcz. 

4. Podaj placki z jogurtem naturalnym i kilkoma listkami mięty lub sosem pomidorowym. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje