Chrzan: Właściwości i zastosowanie
Jesień to czas, aby wykopać korzeń chrzanu. Bez niego trudno wyobrazić sobie smaczną ćwikłę czy wielkanocny koszyk. Dziś to warzywo wykorzystywane jest głównie w kuchni, tymczasem nasi przodkowie uważali chrzan za roślinę leczniczą. Korzeń chrzanu może pomóc na problemy z zatokami, odpornością, kaszlem i przy przeziębieniu. Syropy na jego bazie stosowane są podczas odchudzania, a liście chrzanu pomagają w uśmierzaniu bólów kręgosłupa, pleców i reumatycznych.
Chrzan: Właściwości
Chrzan (Armoracia rusticana) to bylina, którą spotkać można w całej Europie, środkowej Azji i Ameryce Północnej. Szczególnie ceniony ze względu na walory smakowe jest jego korzeń, ale także liście chrzanu są jadalne. Chrzan zawiera więcej witaminy C niż cytryna! Jest też źródłem witaminy A, K oraz witamin z grupy B. W korzeniu znaleźć można wapń, fosfor, sód, potas i magnez oraz w mniejszej ilości cynk i żelazo. Chrzan zawiera także fitoncydy, alkohol fenyloetylowy oraz lizozym, dzięki czemu działa jak naturalny antybiotyk.
Chrzan na reumatyzm i bóle pleców
Jak stosować chrzan na reumatyzm? Korzeń przyjmowany doustnie wykazuje jedynie delikatne działanie przeciwreumatyczne. O wiele skuteczniejszą metodą na nerwobóle, artretyzm, bóle pleców i kręgosłupa jest stosowanie rośliny zewnętrznie. Szczególnie pomocne są w tym przypadku liście chrzanu. Należy owinąć nimi lub przyłożyć je w bolące miejsca i pozostawić aż do momentu, gdy zaczną wysychać.
Innym sposobem stosowania liści chrzanu na reumatyzm, nerwobóle czy bóle mięśniowe jest swoista maść. W tym celu należy rozdrobnić w blenderze umyte liście chrzanu i powstałym w ten sposób mazidłem smarować bolące miejsca. W przypadku delikatnej skóry chrzan może wywołać pieczenie i swędzenie, wówczas należy stosować pulpę w formie okładów. Mazidło powinno zostać odseparowane od skóry cienką warstwą gazy, którą można przymocować plastrem lub zabandażować.
Syrop z chrzanu na kaszel, przeziębienie i dla wsparcia odporności
Chrzan zaliczany jest do naturalnych antybiotyków. Zawarte w nim związki wykazują działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i grzybobójcze. Dzięki temu syrop z chrzanu sprawdzi się w przypadku infekcji dróg oddechowych. Ten naturalny preparat ma działanie wykrztuśne i pomoże w przypadku kaszlu. Syrop z chrzanu bywa też stosowany profilaktycznie do wzmacniania odporności.
Aby przygotować taką miksturę, należy zetrzeć 100 gramów chrzanu, zalać połową szklanki wody i pozostawić pod przykryciem na godzinę. Po tym czasie trzeba przefiltrować miksturę i zmieszać ją z miodem. Należy zachować proporcję 1:1, czyli na 100 gramów chrzanu - 100 gramów miodu. Chrzan na odporność, czy jako środek na kaszel i przeziębienie należy przyjmować trzy razy dziennie po łyżce. W przypadku dzieci: trzy razy dziennie po łyżeczce.
Chrzan na zatoki i ból głowy
Chrzan bywa także pomocny na problemy z zatokami oraz bólem głowy. Aby przygotować inhalację na bazie tego warzywa, należy korzeń chrzanu włożyć do słoika i zalać octem jabłkowym. Całość zakręcić i odstawić na 10 dni. W tym czasie trzeba codziennie wstrząsać słoikiem. Dla bardziej intensywnego efektu warzywo można zetrzeć na tarce. Po upływie wyznaczonego czasu należy przez kolejnych pięć dni przeprowadzać pięciominutowe inhalacje. Można też zwilżyć miksturą ściereczkę lub kawałek gazy i ułożyć na czole. Tak stosowany środek ma nie tylko pomagać na zatoki, ale także łagodzić bóle głowy.
Chrzan na odchudzanie
Czy warto stosować chrzan na odchudzanie? To ostre w smaku warzywo pobudza wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu pomoże strawić ciężkie i tłuste posiłki. Korzeń wykazuje też właściwości przyśpieszające metabolizm oraz (choć w mniejszym stopniu) wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej, właśnie dlatego często polecany jest podczas odchudzania. Wspomagająco podczas zrzucenia zbędnych kilogramów stosowana jest mikstura z 130 gramów chrzanu, czterech łyżek miodu, trzech cytryn, dwóch łyżek cynamonu i dwucentymetrowego kawałka imbiru.
- Przygotowanie mikstury należy rozpocząć od rozdrobnienia blenderem imbiru i chrzanu.
Przygotowany w ten sposób syrop odchudzający należy przyjmować dwa razy dziennie po dwie łyżeczki.
Chrzan: Przeciwwskazania
Pomimo wielu pozytywnych właściwości nie wszyscy powinni zajadać się chrzanem. Jest on szczególnie niepolecany osobom cierpiącym na wrzody żołądka, niewydolność nerek, zgagę oraz inne choroby układu pokarmowego.
Chrzan w kuchni i ogrodzie
Chrzan najbardziej ceniony jest za swoje walory smakowe. Trudno wyobrazić sobie bez niego ćwikłę czy kiszone ogórki. Sałatka z chrzanu to doskonała propozycja na śniadanie wielkanocne, a zupa chrzanowa może pieścić podniebienie nawet zimą, bo chrzan bardzo dobrze się przechowuje.
Chrzan można wykorzystać także do przygotowania naturalnego oprysku, który pomoże pozbyć się zgnilizny brunatnej.