Chutney paprykowy do mięs

Wyjątkowo pikantny!

Składniki:

  • 8-10 papryczek chili
  • 8 dojrzałych czerwonych papryk
  • oliwa
  • 2 średnie czerwone cebule, obrane i pokrojone
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 5-centymetrowa laska cynamonu
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 100 g brązowego cukru
  • 150 ml octu balsamicznego

Przygotowanie:

1. Nastaw piekarnik na opcję grill. Papryki i papryczki chili ułóż na blasze, wstaw do piekarnika. Co jakiś czas je obracaj. Wyjmij, gdy skórka zrobi się czarna. Umieść je w misce i przykryj folią spożywczą. Kiedy ostygną, z łatwością obierzesz je ze skóry i usuniesz gniazda nasienne. Miąższ posiekaj i odłóż. Cebulę, listki rozmarynu, liście laurowe i cynamon podsmaż na oliwie. Dopraw solą i pieprzem.

Reklama

2. Duś na małym ogniu do czasu, aż cebula stanie się miękka, gęsta i lepka. Dodaj posiekane papryki, cukier i ocet. Gotuj do momentu, kiedy sok odparuje i uzyskasz gęsty chutney. Dopraw do smaku, usuń cynamon i liście laurowe. Rozłóż do słoiczków, po zakręceniu odwróć je do góry dnem, poczekaj, aż ostygną i odstaw na półkę.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje