Ciasta bezowe - wybierz ulubione!

Słodkości na każdą okazję.

Torcik limonkowo - melonowy

Składniki:

Ciasto:

  • 5 żółtek
  • 100 ml mleka
  • 15 dag cukru
  • 30 dag mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag masła

Reklama

Beza:

  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • sok z cytryny
  • limonka

Przygotowanie:

1. Masło rozpuść w garnku. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem, wlej mleko i rozpuszczone masło, delikatnie wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę, piecz 10 minut w temperaturze 180°C.

2. Białka ubij, dodawaj stopniowo cukier i sok z cytryny, wymieszaj. Wyłóż na ciasto, piecz 10 minut w 160°C, zmniejsz temperaturę do 130°C, piecz 40 minut. Udekoruj limonką i melonem.

Ciasto orzechowo - czekoladowe

Składniki:

Beza:

  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 40 dag serka mascarpone
  • 200 ml śmietany
  • 30 proc. 20 dag masy kajmakowej
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 10 dag gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

1. Białka ubij na sztywną pianę z solą, dodając po łyżce cukru. Wlej sok z cytryny, wsyp mąkę, wymieszaj. Na papierze do pieczenia wyłóż trzy placki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 160°C, po 10 minutach zmniejsz do 140°C, piecz 90 minut.

2. Serek zmiksuj z masą kajmakową. Śmietanę ubij, dodaj cukier, połącz z masą serową, dodaj orzechy, wymieszaj. Na blatach kładź masę, czekoladę i orzechy. Posyp czekoladą.

Ciasto jogurtowe z owocami i bezą

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 60 dag jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki oleju
  • szklanka cukru
  • jajko
  • sok i skórka z cytryny
  • łyżeczka sody
  • 60 dag wiśni

Bezy:

  • 4 białka
  • szklanka drobnego cukru
  • łyżka octu winnego
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1. Białka ubijaj, dodając po łyżce cukru. Dodaj mąkę, ocet winny, wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, łyżką kładź małe bezy, piecz 10 minut w temp.160°C i godzinę w temp. 140°C.

2. Owoce umyj, wydryluj. W misce wymieszaj olej, cukier, jajko, sok i skórkę z cytryny. Dodaj jogurt, mąkę i sodę, wymieszaj.

3. Ciasto wyłóż na blachę, na wierzchu ułóż owoce i bezy. Piecz 50 minut w 180°C.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje