Ciasta z bakaliami

Nie ma świąt bez wspaniałych, aromatycznych wypieków, którymi uszczęśliwisz rodzinę!

Świąteczna babka
Świąteczna babka123RF/PICSEL

Świąteczny keks z lukrem

Świąteczna babka
Świąteczna babka123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Śliwki, morele oraz orzechy posiekaj i połącz z innymi bakaliami oraz jedną czubatą łyżką mąki. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch, stopniowo dodawaj cukier, cukier wanilinowy i po jednym jajku. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuj ok. 3 minut. Kolejno dodawaj bakalie i za każdym razem dokładnie wymieszaj całość. Masę przełóż do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą formy na keks (o długości 30 cm). Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni, a po 45 minutach zrób próbę suchego patyczka. Jeśli będzie wilgotny, piecz keks jeszcze kilka minut. Wyjmij go z formy, odstaw do ostygnięcia. Przygotuj lukier: białko ubijaj przez chwilę mikserem tak, by się lekko spieniło. Przesiej cukier puder i ucieraj go z białkiem (w mikserze wybierz końcówkę "haki", a w mikserze planetarnym - mieszadło) przez ok. 15-20 minut. Lukier powinien być gładki i lśniący. Jeśli jest za gęsty, dodaj trochę wody. Gotowym lukrem polej keks i odstaw do zastygnięcia. Udekoruj ciasto bakaliami.

Rolada
Rolada123RF/PICSEL

Piernikowa rolada

Sposób przygotowania

Połącz ze sobą sypkie składniki. Jajka rozbij, oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij ze szczyptą soli, połącz z żółtkami. Stopniowo dodawaj suche składniki. Delikatnie zamieszaj, aż powstanie jednolita masa. Wlej ją do formy (26x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym masłem. Piecz w temp. 190 stopni C ok. 10-12 minut. Odstaw na chwilę, po czym przełóż ciasto na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zawiń ciasto, zaczynając od szerszego brzegu, razem ze ściereczką. Zostaw do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj krem: rozpuść czekoladę i stopniowo wymieszaj z mascarpone. Ostrożnie rozwiń ciasto i posmaruj je kremem. Ponownie zawiń i wstaw na 1 godz. do lodówki. Przygotuj polewę: śmietankę podgrzej, rozpuść w niej czekoladę. Wymieszaj - masa powinna być gładka i błyszcząca. Polej nią ciasto wyjęte z lodówki co najmniej pół godziny wcześniej.

Zmysłowe smaki: Sernik z nutą piernikowąInteria.tv
Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas