Ciasta z brytyjskiej cukierni

Idealne do popołudniowej herbatki.

Scones - pyszne bułeczki

Składniki:
- 500 g mąki,
- 2 opakowania proszku do pieczenia,
- 125 g cukru,
- 125 g miękkiego masła,
- 125-150 ml+2-3 łyżki mleka,
- żółtko,
- mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i masło krótko wyrobić. Dodawać stopniowo 125-150 ml mleka, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 1-2 cm, wyciąć 20 krążków (5cm) i ułożyć na wyłożonej papierem blasze.
Żółtko zmieszać z 2-3 łyżkami mleka i posmarować bułeczki. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 10-12 minut. Można podawać z marmoladą lub masłem.
Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 670 kJ/160 kcal

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia brytyjska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje