Ciasteczka bezowe z truskawkami

Doskonała na deser!

Składniki:

  • 4 białka
  • 20 dag drobnego cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 20 dag truskawek
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • 12,5 dag serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

1. Truskawki umyj, usuń szypułki, odsącz, pokrój na połówki. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miksując, syp porcjami cukier, aż powstanie lśniąca sztywna piana. Wsyp mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.

Reklama

2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, narysuj kółka. Nałóż masę do szprycerki i rozłóż ją spiralnie na narysowane kółka, tworząc placuszek (zachowaj między nimi dosyć duże odstępy). Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Od razu zmniejsz temperaturę do 90˚C. Piecz 20-30 minut. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem, potem wymieszaj z serkiem mascarpone. Krem nałóż na bezy, udekoruj truskawkami lub innymi sezonowymi owocami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje