Ciasto czekoladowo-truskawkowe

Z pysznym kremem.

Składniki na 12 kawałków:

- 125 g masła,
- 200 g cukru,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 3 jajka,
- 150 g mąki,
- 2,5 łyżki kakao,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 łyżek mleka,
- 3 listki białej żelatyny,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 125 g śmietany,
- 250 g serka Mascarpone,
- 250 g twarożku,
- 250 g truskawek,
- 50 g galaretki truskawkowej

Przygotowanie:

Tłuszcz, 125 g cukru, opakowanie cukru waniliowego i szczyptę soli utrzeć na puszystą masę. Kolejno dodawać jaja. Mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta razem z mlekiem. Ciasto włożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy, wyrównać i piec w 175 st. C 15-20 minut. Po upieczeniu uwolnić z formy i zostawić do ostudzenia. Następnie blat ciasta umieścić w pierścieniu tortownicy. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Z czekolady - 25 g ściąć w postaci wiórków, resztę posiekać. Śmietanę ubić. Mascarpone, twarożek, 75 g cukru i opakowanie cukru waniliowego wymieszać. Żelatynę odcisnąć roztopić i wymieszać z 3 łyżkami mascarpone. Wmieszać do pozostałego kremu. Następnie wmieszać 75 g czekolady i na końcu ubitą śmietanę. Krem nałożyć na ciasto i wyrównać. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Truskawki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na cieście. Galaretkę roztopić z 2-3 łyżkami wody na słabym ogniu. Polać owoce. Dekorować wiórkami z czekolady.

Reklama

Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 1760 kJ/420 kcal

Dowiedz się więcej na temat: ciasta | ciasto | truskawki | ciasta z owocami | żelatyna | czekolada | Mascarpone

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje