Ciasto dyniowe

Smaki jesieni.

Składniki:

- 100 g zimnego masła,
- 150 g mąki,
- 50 g cukru pudru,
- 1 kg dyni,
- 6 jajek,
- 180 g cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 pomarańcza,
- 100 g maki,
- 200 g mielonych migdałów,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 słoika marmolady pomarańczowej,
- 80 g płatków migdałowych

Przygotowanie:

Z masła, cukru pudru i 150 g mąki zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na 0,5h. Po tym czasie wyłożyć nim tortownicę i podpiec w nagrzanym do 180st. C piekarniku na złoty kolor. W tym samym czasie ugotować dynię w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka. Po lekkim ostudzeniu obrać ją i pokroić w drobną kostkę. Żółtka utrzeć na puch z łyżką cukru. Białka ubić z resztą cukru i delikatnie połączyć z masą żółtkową i dynią. Do masy dodać mąkę wymieszaną z migdałami, proszkiem do pieczenia i otartą skórką z pomarańczy. Bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30 min., ostudzić w tortownicy. Podpieczony spód z kruchego ciasta posmarować marmoladą pomarańczową i wyłożyć na nią ciasto dyniowe. Ciasto posmarować resztą marmolady i obsypać płatkami migdałowymi.
Czas przygotowania 1,5 h.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | ciasta | dynia | ciasto dyniowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje