Ciasto dyniowe do kawy

To prawdziwie jesienne ciasto: babka z dyni. Ma piękny kolor, korzenny smak i idealnie pasuje do kawy lub jesiennej, rozgrzewającej herbaty.

Jesienne ciasto z kruszonką
Jesienne ciasto z kruszonką123RF/PICSEL

Dynia jest bogata w witaminę C oraz cynk, które wspomagają nasz układ odpornościowy. Natomiast połączenie wysokiej zawartości wody oraz witamin o działaniu antyoksydacyjnym, czyli A, C i E wpływa na kondycję naszej skóry. Bogactwo tych składników działa nawilżająco, wygładza zmarszczki i poprawia jędrność oraz koloryt skóry.

Warzywo to warto wprowadzić do diety przy dolegliwościach związanych z układem krwionośnym, np. miażdżycy, gdyż zawiera dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają odkładaniu się cholesterolu. Ponadto dynia jest moczopędna i odkwaszająca. Zawiera także sporo celulozy, dzięki czemu jest to dobre warzywo wspierające odchudzanie.

Na ciasto dyniowe potrzebujemy: 350 g mąki, 10 g proszku do pieczenia, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki mielonych goździków, 40 ml oliwy z oliwek, 150 g cukru białego, 150 g cukru brązowego, 3 jajek, 200 g puree dyniowego. Na kruszonkę: 100 g stopionego masła, 200 g mąki, łyżeczki cynamonu, 150 g cukru, 50 g posiekanych orzechów włoskich, Na syrop: 100 ml syropu klonowego, 50 g masła, pół łyżeczki imbiru; na lukier: 300 g cukru pudru, 50 ml mleka. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.

Przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sproszkowane przyprawy. W misce mieszamy oliwę z oliwek i cukry. Wbijamy jajka, jedno po drugim, a następnie puree dyniowe. Wlewamy wszystko do mąki i dokładnie mieszamy.

Aby przygotować kruszonkę, mieszamy ze sobą wszystkie jej składniki. Formę na babę z kominem smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wlewamy do niej ciasto. Posypujemy po wierzchu kruszonką. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 st. C.

Przygotowujemy syrop: podgrzewamy wszystkie składniki w rondlu, dobrze mieszając. Wyciągamy ciasto z piekarnika i od razu je wyjmujemy z formy. Polewamy bezpośrednio gorącym syropem. Babka dobrze go wchłonie i ciasto będzie bardziej wilgotne.

Aby sporządzić lukier, mieszamy cukier puder z mlekiem. Polewamy lukrem schłodzone ciasto. Dobrze jest masę wygładzić szerokim nożem.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas