Ciasto jogurtowe z jabłkami
Wykorzystaj sezonowe dary!
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
- 60 dag jogurtu greckiego
- 20 dag masła
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika)
- sok i skórka z 1 cytryny
- 8 małych jabłek
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 10 dag orzechów laskowych
Przygotowanie:
1. Masło rozpuść w garnku, wystudź. Mąkę wymieszaj z przyprawą korzenną i sodą. Jabłka umyj, przekrój na połówki. Cytrynę umyj, sparz, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Połuskaj orzechy i zmiel je.
2. Do miski wlej masło, wbij jajka, sok z cytryny, wsyp cukier i skórkę z cytryny, wymieszaj. Dodaj jogurt, zmiksuj na niskich obrotach. Cały czas miksując przesiewaj stopniowo do masy porcję mąki z przyprawą korzenną i sodą. Dodaj orzechy, wymieszaj.
3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Jabłek nie obieraj, tylko bardzo dokładnie je umyj, przekrój na połówki. Możesz je układać na wierzchu ciasta z gniazdami nasiennymi (jak na zdjęciu) lub je dokładnie wyciąć. Posyp ciasto cukrem trzcinowym. Piecz przez 50 minut w 180˚C.