Ciasto jogurtowe z jabłkami

Wykorzystaj sezonowe dary!

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 60 dag jogurtu greckiego
  •  20 dag masła
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika)
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 8 małych jabłek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 10 dag orzechów laskowych

Przygotowanie:

1. Masło rozpuść w garnku, wystudź. Mąkę wymieszaj z przyprawą korzenną i sodą. Jabłka umyj, przekrój na połówki. Cytrynę umyj, sparz, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Połuskaj orzechy i zmiel je.

Reklama

2. Do miski wlej masło, wbij jajka, sok z cytryny, wsyp cukier i skórkę z cytryny, wymieszaj. Dodaj jogurt, zmiksuj na niskich obrotach. Cały czas miksując przesiewaj stopniowo do masy porcję mąki z przyprawą korzenną i sodą. Dodaj orzechy, wymieszaj.

3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Jabłek nie obieraj, tylko bardzo dokładnie je umyj, przekrój na połówki. Możesz je układać na wierzchu ciasta z gniazdami nasiennymi (jak na zdjęciu) lub je dokładnie wyciąć. Posyp ciasto cukrem trzcinowym. Piecz przez 50 minut w 180˚C.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje