Ciasto marcepanowo-żurawinowe

Do popołudniowej herbatki.

Składniki na ok. 16 kawałków:

Reklama

- 200 g miękkiego masła lub margaryny,
- 100 g miękkiego marcepana,
- 150 g drobnego cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej,
- 4 jajka,
- szczypta soli,
- 125 g mąki,
- 125 g mąki kukurydzianej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g suszonych żurawin + 1 łyżeczka mąki

Dodatkowo:


- sok z 1 pomarańczy,
- 2 łyżki stołowe cukru,
- 2 łyżki stołowe rumu,
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. Masło lub margarynę rozetrzeć w misce na kremową masę. Marcepan pokroić na małe kawałki i wraz z cukrem, cukrem waniliowym, skórką pomarańczową, jajkami i solą stopniowo dodawać do masła. Ucierać przez 6-8 minut aż do uzyskania kremowej masy.
2. Mąkę zmieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do kremowej masy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać żurawinę i wymieszać.
3. Ciasto włożyć do natłuszczonej podłużnej formy (ok. 28-30 cm). Piec w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok. 90 minut. Przykryć ciasto, żeby się zbyt mocno nie zarumieniło.
4. Sok pomarańczowy z cukrem gotować przez 3-5 minut na wolnym ogniu. Dodać rum. Polać upieczone, gorące ciasto syropem pomarańczowym. Pozostawić do ostygnięcia i zawinąć w folię aluminiową. Odstawić na 1-2 dni. Posypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Wartości odżywcze (1 kawałek):
Wartość energetyczna: 275 kcal / 1151 kJ
Białko: 3,5 g
Tłuszcz: 14,3 g
Węglowodany: 33 g

materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | ciasto | żurawina | marcepan

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje